Cukrovka, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída aj rakovina – to sú len niektoré z mnohých ochorení, ktorých spoločným menovateľom býva znížená produkcia takzvaného butyrátu, soli kyseliny maslovej, v ľudskom tele. Butyrát produkujú prospešné črevné baktérie. A práve českí odborníci patria k európskym priekopníkom procesu, pri ktorom sa táto látka cielene dopĺňa do čriev.
Butyrát obnovuje celistvosť sliznice a znižuje tak prenikanie obsahu čriev práve do sliznice a následne do krvi. Zároveň má zásadný vplyv na tlmenie chronických zápalov v čreve – konkrétne v hrubom čreve ide najmä o prevenciu rakoviny konečníka, v tenkom čreve zas o prevenciu napríklad Crohnovej choroby.
„Ide o esenciálny vitamín či živinu, ktorá ovplyvňuje mnoho fyziologických procesov v ľudskom tele. Viaceré vedecké štúdie preukázali, že butyrát môže pôsobiť protizápalovo a dokonca protinádorovo – napríklad tým, že spúšťa cielenú smrť buniek kolorektálneho karcinómu (rakoviny hrubého čreva),“ vysvetlil pre Novinky Petr Ryšávka zo spoločnosti MICROCENTRANS so sídlom v Brne, ktorá butyrát skúma.
Spoločnosť sa celkovo zaoberá vývojom, výskumom a výrobou biotechnologických produktov so zameraním na potravinárske, farmaceutické, hygienické, kozmetické a ekologické aplikácie.
„Ukazuje sa tiež, že butyrát zvyšuje citlivosť tkanív na inzulín, čím predstavuje nový smer podporného doplnku pre pacientov s cukrovkou,“ dodal výskumník, ktorý pôsobí aj na Fakulte chemickej Vysokého učení technického (VUT) v Brne.
Zdravé bunky rozmnožuje, nádorové ničí
Medicína už niekoľko rokov pozná pojem „butyrátový paradox“. Ide o schopnosť odlišovať v organizme, najmä v oblasti črevnej sliznice, zdravé bunky od nádorových. Zdravým bunkám butyrát pomáha v množení, zatiaľ čo nádorové naopak likviduje tým, že u nich spúšťa proces takzvanej bunkovej samovraždy.
„Predpokladom správneho účinku butyrátu je jeho dostatočný príjem. Základnou podmienkou je jeho špeciálna úprava, ktorá zabezpečí, že pri prechode tráviacim systémom nebude poškodený agresívnym pH žalúdka,“ uviedol Ryšávka s tým, že v súčasnosti sa butyrát dostáva do tela pacientov formou špeciálne upravených kapsúl.
Jeho tím teraz pracuje na vývoji cielenej formy uvoľňovania butyrátu, čo by ešte výraznejšie zvýšilo jeho účinnosť.
Butyrát pôsobí ako regulačná molekula našej imunity protizápalovo a mohol by sa tak využiť pri liečbe črevných zápalov. Jeho produkciou baktérie ovplyvňujú imunitný systém a tlmia jeho chronické reakcie. Do budúcnosti tak predstavuje veľkú nádej pre pacientov s Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou.
„Testy vykonané na zahraničných pracoviskách preukázali, že práve pacienti s ulceróznou kolitídou mali výrazne znížený obsah baktérií, ktoré butyrát produkujú,“ dodal Ryšávka.
Podobne nízky obsah butyrátu vykazujú aj ľudia trpiaci cukrovkou, preto by ho bolo možné úspešne využiť aj pri jej liečbe.